Безплатни прегледи и консултации в Пловдив

Форум „Профилактика на репродуктивното здраве” се проведе в Пловдив от 22 до 25 октомври 2008 година. Той се осъществи за първи път в рамките на международната изложба „Медикус, Денто, Галения”.
Организира се от Международен панаир Пловдив с подкрепата на:
- Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве;
- Сдружение „Зачатие”;
- Фондация „Искам бебе”.
 
На 24 и 25 октомври в дните на пациента консултации по репродуктивни проблеми проведоха психолозите г-жа Красимира Шишкова и г-жа Ани Коцева; д-р Снежана Топалова и д-р Здравко Минев, акушер-гинеколози от АГ Болница "Селена" - Пловдив; д-р Даниела Савова, медицински директор, акушер-гинеколог и д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог от Медицински център "Репродуктивно здраве" - София;  д-р Мариела Даскалова, главен асистент в Катедра Анатомия, хистология и ембриология, Медицински Университет - Пловдив.
 
В дните на пациента бяха организирани и проведени безплатни демонстративни прегледи на бременни жени на модерен ултразвуков апарат с високи диагностични възможности, единствен от своя клас в Пловдив. Интересът към демонстрациите беше огромен, затова продължиха и през следващите дни, макар форумът да беше вече закрит. Прегледите извършиха д-р Даскалов от Клиника „Медикус Алфа” - Пловдив и д-р Марков от МЦ ”Марковс” - София. Общо 103 бременни жени се възползваха от предоставената им възможност, от които 7 с многоплодни бременности, а заедно с тях и 219 придружители – роднини и приятели, проявиха интерес към първото по рода си събитие в такъв мащаб. За съжаление, при 11 от бременностите бяха открити малформации в късен срок на бременността, две от които тежки и несъвместими с живота. Всички бременни с проблеми са посещавали поне един акушер-гинеколог по време на бременността си.{START_COUNTER}