Семейство

Деца с усмивка, но без родители

20.05.2005г. / 12 39ч.
Аз жената
Деца с усмивка, но без родители

Пътят от София до Трън не е дълъг, но не е и къс. Живописен е. Особено в този сезон – зелени поля, островърхи възвишения, птици. Селцата по пътя стават все по-малки, а след едно тясно мостче и няколко завоя стигаме до град Трън. Питаме първите срещнати хора – в малко магазинче на пътя – “Къде е домът?” – “В центъра, по стълбите, ще видите”. Откриваме го лесно – по рояка деца кръжащи наоколо – в края на стръмни стълби започващи от централното площадче. С кола се стига по-трудно – заобикаляме и още не спрели бусът е наобиколен от децата.

Дом за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи. Тук се отглеждат близо 40 деца на възраст около 10-16 годишни, момчета и момичета. Отглеждат ги възпитатели, които са им почти като родители. Гледката е тъжна. Децата са със силно износени дрехи, с прокъсани обувки, видимо имат спешна нужда от баня и храна. Но са усмихнати. И вежливи. Подават без свян ръка с “Добър ден”, говорят на “Вие”, представят се, вълнуват се ...

На благотворителната акция преди около месец събрахме много неща – играчки, дрехи. Една трета от събраното – един бус – караме в Трън, именно на тези деца. Те очакват лакомства и шоколади, но не остават разочаровани, че носим само дрехи и играчки. Помагат активно за пренасянето на багажа до склада. Най-бързите грабват по някоя дреха, мерят, сменят, взимат. По-малките завличат по една играчка и викат от щастие “Леле какъв автомат, какви хубави играчки сте ни донесли, не съм виждал такива, страхотни са”.

По всичко личи – обстановката в дома не е цветуща. Но децата живеят там, защото нямат друг дом. А повечето хора дори не искат да знаят за проблемите им, камо ли да отидат да ги посетят, да помогнат с нещо. Но за тези деца тези хора не съществуват. Техният свят е техният “дом”, дори и в окаяно състояние, тяхното училище, игрището отпред, стръмните стълби от централното площадче, всичко, което е град Трън. Иначе и те имат свои мечти, но скромни. А възможността да се появи усмивка на лицето им – голяма. Необходими са им само едно посещение и някакъв подарък – ако няма лакомства и шоколад, дори само играчки или дрехи, ако ли не дори и само един разговор и малко внимание са им достатъчни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
moje te li nqkak da sprete deckite na moita maikata iii da ii napi6ete nqkakva molba 4e ne se griji za deteto si molq vii tozi jivot nemoga da go videqОт редакцията:Не публикуваме името на детето, (то си го беше написало), но ще сигнализираме когото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
krasimir ( преди 11 години )
Az mnogo dobre razbiram polojenieto na tezi deza,otgovora se krie v tova4e i az biah to4no v tozi dompredi okolo12 godini.gelaia na vsi4ki deza mnogo uspeh i da misliat za napred.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Траяна ( преди 11 години )
Страшно много разбирам участа на тези деца и връстници.Аз съм дете от нормално семейство и ако имам някога възможността да отида ще ги обсипя с внимание и подаръци.Хора,които имате по-големи възможности и които се чудите на кое заведение да отидете да си похарчите парите не се чудете..не си давайте парите на вятъра..след като можете да помогнете на едни деца които се нуждаят от това! ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар