Време е за промяна

За тези, които не ме познават, ще се представя накратко. Аз съм Мариела Даскалова, лекар съм, завърших медицина през миналия век. Имам 25 години академичен стаж в Катедра "Анатомия, хистология и ембриология" към Медицински университет –  Пловдив и същата специалност. Работих като клиничен ембриолог по 3 години последователно, между 2009 и 2011 г. в МЦ Надежда рерподуктив Пловдив и между 2014 и 2017 г. – в Ню Лайф СМЦГ. И двете лечебни заведения имат регистрация по чл. 131 от Закона за здравето за дейности по асистирана репродукция. Омъжена съм за АГ специалист, д-р Васил Даскалов, с когото работим в частно лечебно заведение в Пловдив. Имам две деца.

Освен професионалната кариера, другата важна област, в която влагам усилия, е насочена към защита правата на пациентите в областта на репродуктивната медицина. Съучредител съм на сдружение "Зачатие" –  първата неправителствена организация, създадена официално през 2004 г., която обединява хората с инфертилитет в България. Бях 5 години зам.-предстедател на сдружението и 15 години, от неговото създаване досега, съм постоянен медицински консултант. От тази позиция се опитвам да предлагам законодателни и организационни промени, критикувам държавата за някои несправедливости, консултирам безплатно, провеждам ежегодно информационни кампании и поне два пъти годишно участвам с лични средства и труд в благотворителните инициативи на сдружението. 

Идеята за интернет-консултирането е част от тази безвъзмездна помощ, която сдружение "Зачатие" предлага на своите потребители. Тя беше разработена успешно през 2007 г., но по ред причини останалите консултанти се отказаха. Да се консултира в такъв формат е трудно. Липсва директния разговор, нямам всички данни от историята на пациента, писменото слово се възприема по-трудно и понякога неправилно и т.н. Въпреки това смятам, че този вариант за допитване до специалист е важен, за някои хора дори единствен в даден момент и може да помогне с насоки за поведение. 

Като човек, който вече втори век общува с всякакви хора – специалисти и пациенти, държавни служители и законотворци, световно признати имена в медицината, социално слаби хора и хора от елита, журналисти и т.н, мога да кажа следното. Да се работи в областта на репродуктивното здраве е все по-трудно. От една страна медицината у нас създава някои неправилни догми и ги поддържа с мрачна решителност. От друга страна агресията, на която лекарите сме подложени ежедневно, е чудовищна. И въпреки това се опитвам да съм в полза на хората, които имат нужда от моето мнение. Понякога проблемите са толкова трудни, че ми отнема часове от свободното време, за да намеря правилното решение. Не очаквам нищо в замяна. Приемам благодарностите с неудобство – не го правя за да ми ръкопляскате, самочувствието ми няма нужда от такава подкрепа, а се основава на знанията и уменията ми. Приемам критиките като всеки човек – първо ме заболява, после търся къде съм сгрешила и дали мога да се поправя. Жалко е, когато в думите на пациентите прозират изречени зад гърба ми хули от колеги, които принизяват повече тях, отколкото мен, но ... това е положението. 

И така, към новите теми – с пожелание към всички да сте живи и здрави, и по-рядко да имате нужда от мен. 

За връзка с мен:
тел: 0898 99 55 32 
e-mail: mariela.daskalova@gmail.com
сайт: http://www.invitro-plovdiv.com

Преди да ми зададете въпрос, моля прочетете тази тема:
Информация за ползване на услугата интернет-консултиране

Линк към стари теми:
Стерилитет при мъжа
Проследяване на бременността

В тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=52523.0 можете да ми задавате въпроси за мъжкото репродуктивно здраве.
 

 





{START_COUNTER}