Профилактика на рака на маточната шийка

По повод Европейската седмица за профилактика на рак на маточната шийка, АГ клиника "Д-р Щерев" обявява провеждането на безплатни, профилактични, гинекологични прегледи и цитонамазка за 100 жени на 26 и 27 януари, 2008 г. Записвания на тел.: 920 09 01.
Ракът на маточната шийка е болестно състояние, което засяга шийката на матката. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV). Този вид рак може да бъде предотвратен чрез профилактика и лекуван успешно в ранните стадии.

Профилактика срещу заболяването включва редовни гинекологични прегледи и веднъж годишно вземане на цитонамазка (обезателно с четчица, а не с ръкавица или тампон). Материалът се изследва от патолог и при индикация за наличие на заболяване се преминава към активно лечение.

Данните сочат, че 50 % от раковите заболявания при репродуктивните органи на жената са на маточната шийка. Известно е, че скрининговите програми са едни от най-ефективните форми за профилактика на рака чрез ранното диагностициране на заболяването. Такава програма е проведена в САЩ пред 50 г. на миналия век и е намалила заболеваемостта с 90 %.

Годишно в света се откриват около 471 000 случая на рак на маточната шийка и 233 000 смъртни изхода от това заболяване. 80% от тях са в развиващи се страни с ниско ниво на профилактика. Средно около 40 жени умират на ден в Европа от рак на маточната шийка, като една от тях в България.
 
За повече информация:

Йоана Тодорова
САГБАЛ „Д-р Щерев”
тел. 920 09 01, 828 46 29




{START_COUNTER}