Профилактика на вродена токсоплазмоза

Токсоплазмозата е заболяване, което се предизвиква от едноклетъчния паразит токсоплазма /Toxoplasma gondii/. Разпространението на паразита и заразяването на хората зависи както от географските условия - топъл климат, висока влажност на въздуха и ниска надморска височина, така и от хигиенните и диетични навици – брой на опаразитените котки, нисък социален статус и хранене със сурово или недобре термично обработено месо.

articles/jenata5.gif


Рискови групи


Здравата имунна система обикновено не позволява на паразита да предизвика заболяване, затова заразяването остава неразпознато. Рядко някои хора развиват неспецифични симптоми, например болки в мускулите или подути лимфни възли.

Бременността е особено имунно състояние, затова бременните жени, както и хората с потиснат имунитет по други причини, като заразени с ХИВ, по време на някои видове химиотерапия и приемащи имуносупресивни лекарства след органна трансплантация, трябва да внимават - за тях инфекцията с токсоплазма може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

 

Защо е опасна токсоплазмената инфекция по време на бременност


Когато жената е била инфектирана преди бременността, в обичайния случай бебето е защитено от нейния имунитет. Ако жената се зарази по време или малко преди бременността, тя може да предаде инфекцията на детето вътреутробно /конгенитална трансмисия/. Пораженията върху плода са толкова по-тежки, колкото по-рано в хода на бременността е инфектиран. Потенциални рискове са аборт или мъртвораждане, раждане на дете с признаци на токсоплазмоза /класическите признаци включват очни поражения - хориоретинит, интракраниални калцификати и хидроцефалия/ или раждане на дете, което няма симптоми при раждането, но по-късно може да развие признаци на вродена инфекция, като зрителни проблеми, умствени затруднения и гърчове.



Пътища за заразяване


Заразяването с токсоплазма става по един от следните начини:

  • При ядене на сурово или претърпяло недостатъчна термична обработка опаразитено месо, недобро измиване на ръцете след контакт с опаразитено сурово месо или ядене на храна, която е заразена чрез ножове, дъски за рязане и други прибори, които са били в контакт с опаразитено месо.
  • Котките играят ключова роля в предаването на паразита. Те се заразяват при ядене на опаразитени животни и отделят ооцистната форма на паразите чрез изпражненията си, така заразяват котешката тоалетна или го разпространяват в околната среда. Хората могат да погълнат ооцисти на паразита при почистване на опаразитена котешка тоалетна, поглъщане на нещо, което е било в контакт със заразени изпражнения, недобро измиване на ръцете след работа със замърсена почва, ядене на замърсени недобре измити, небелени, сурови плодове и зеленчуци и пиене на вода, контаминирана с паразита.
  • Предаване от майката на бебето вътреутробно води до вродена, конгенитална токсоплазмоза. Бременната жена, която се е заразила за първи път по време на бременността с токсоплазма, може да няма никакви симптоми, но да предаде паразита на нероденото си дете през плацентата.
  • Други редки начини на заразяване са при трансплантации, кръвопреливане или инокулация на кръв при лекари и други специалисти, работещи с кръв и кръвни продукти.


Препоръки към жените, планиращи бременност


  • Гответе на подходяща температура: говеждо, агнешко и телешко месо при минимум 65°С, свинско, мляно и дивечово - минимум 70°С, птиче месо - минимум 85°С. Използвайте специален термометър, за да измерите температурата на готвеното месо. Не опитвайте месото по време на готвене.
  • Белете и мийте старателно плодовете и зеленчуците. Мийте всички ножове, дъски за рязане, тенджери и всички други домакински съдове с топла вода и детергент след контакт със сурово месо и немити плодове и зеленчуци.
  • Замразявайте месото за няколко дни преди готвене, за на намалите значително рисковете от заразяване.
  • Носете ръкавици при работа в градината, по време на контакт с контаминирани вода и пясък и мийте ръцете си след това.
  • Ако имате домашна котка, не я пускайте навън, хранете я само с добре сготвена, суха или консервирана храна и не сменяйте котешката тоалетна, ако сте бременна.
  • По време на бременност не взимайте улична котка вкъщи и не галете уличните котки, а също така се консултирайте с ветеринарен лекар за рисковете вашата домашна котка да се зарази с токсоплазма.
  • Не пийте вода от непроверени източници.
  • Консултирайте се с лекар за диагностичните възможностите, които предлага съвременната медицина - в това число серологични тестове за имуноглобулини класове IgG и IgM, тестове за авидитет и при нужда молекулни техники за пренатална  детекция на ДНК на паразита в амниотична течност.
  • Консултирайте се с лекар за възможностите за съвременна ултразвукова диагностика на признаците на вродена токсоплазмоза, както и за лечение по време на бременност.
  • Предварително се осведомете за начините на проследяване на детето след раждане при съмнения за вродена токсоплазмоза.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите консултация с висококвалифицирани специалисти относно възможностите за профилактика, диагностика и лечение преди и по време на бременност.