Рискове и потенциални усложнения

Синдромът на поликистозните яйчници крие рискове, които могат да доведат до усложнения. Именно затова е необходимо да се извършват редовни гинекологични прегледи.

Ендометриалната хиперплазия е сред възможните усложнения. Заболяването представлява разрастване на лигавицата на матката, както и увеличен брой на жлезите.

Тя може да бъде жлезна или аденоматозна. За да се установи, е необходим ехографски преглед или кюретаж, като невзетите навреме мерки могат да доведат до рак на ендометриума.

Инсулиновата резистентност е също свързана с поликистозния яйчник. При нея се наблюдава затруднено синтезиране на глюкозата, което води до по-голямо производство на инсулин от панкреаса. Така се стига до хиперинсулинемия, при което тялото произвежда голямо количество андрогени. Един от най-ярко изразените симптоми е силното окосмяване.

Диабет Тип II е усложнение, което се среща при около 30% от жените. То е следствие на инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията. Едни от често срещаните симптоми при този тип диабет са умората и чувството за отпадналост.

Дислипидемията е сред рисковете, които се характеризира със завишени стойности на холестерола и триглицеридите. Така се увеличава риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. За целта се препоръчва спазване на хранителен режим, редуциране на теглото, както и прием на медикаменти в определени случаи.

Метаболитният синдром е усложнение, което се среща при по-малък процент от жените с поликистозни яйчници. То представлява нарушение в мастната обмяна, при което се развива – артериална хипертония, диабет, венозна тромбоза, бъбречна недостатъчност и други.

Не на последно място е стерилитетът. Той може да се дължи на нередовна овулация и лутеинова недостатъчност. За целта е необходимо да се проведе медикаментозно лечение, което би могло да помогне за процеса на забременяване.

Лечение

Няма установен универсален метод за лечение, но според проучвания и изследвания е доказано, че употребата на някои билки, които да допълват назначено лечение, също могат да благоприятстват симптомите на поликистозни яйчници. Сред билките са аврамово дърво и черен кохош, които помагат за постигане на хормонален баланс и за регулиране на овулацията, които са и причина за безплодието.

Избраните методи и начини за лекуване на синдром на поликистозния яйчник е строго индивидуално и трябва да е назначено от специалист. Всеки отделен случай при жените има своите специфики и се нуждае от определено лечение.

Поликистозни яйчници по време на бременност

Синдромът на поликистозните яйчници не означава непременно безплодие. Голям процент от жените, които страдат от това заболяване, успяват да забременеят и да имат нормално протичаща бременност.

В случай, че желаете да забременеете е необходимо да направите консултация със специалист, който да ви предпише подходящо лечение.

При налична бременност прегледите при акушер-гинеколог трябва да са по-чести от тези при другите бременни жени. Нужно е да бъдете под внимателно наблюдение на специалиста, за да се избегнат евентуални усложнения.

Поликистозни яйчници и ин витро

Жените, които страдат от поликистозни яйчници, често се сблъскват с трудности при забременяване. В случай, че има неуспех за естествено забременяване, то ин витро процедурата е решение на този проблем.

За целта се правят необходимите изследвания и прегледи, за да се предпише най-доброто лечение в конкретния случай и да се прецени какъв да е метода на ин витро оплождането, за да бъде успешно.

При спазването на всички препоръки и назначени терапии от лекаря, ин витро процедурата е напълно възможно да помогне при репродуктивни проблеми.

Често задавани въпроси:

Как да си запишем час?

Можете да се свържете с нас за запазване на час по няколко начина:

  • чрез контактната форма в нашия сайт
  • по Viber или WhatsApp, посочени в сайта
  • по имейл: [email protected] или [email protected] 
  • по телефон в Турция: 444 39 49

Какви специалисти работят при вас?

Екипът ни се състои от висококвалифицирани кадри, които имат дългогодишен опит. Специалистите са  – лекари, ембриолози, генетични експерти, психолози и медицински сестри.

Как да ви открием?

Можете да ни откриете по посочените телефони, както и на адрес в Турция: 

  • Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. No:11 Kat: 3 Terrace Fulya Center, Şişli / İstanbul

Колко дълго трае лечението?

Това колко дълго ще трае лечението зависи изцяло от процедурите, които ще се извършват и тяхната специфика. При всеки един случай е строго индивидуално.

Как да постъпим, ако лечението не е успешно?

При неуспех на лечението, ви препоръчваме да направите консултация с лекуващия лекар, за да се открие причината за това и да се намери метод за решаване на проблема.

Налага ли се престой в болница?

Престоят в болница е различен според вида на процедурата, която ще се прави. Може да варира от няколко часа до няколко дни, но във всеки случай продължителността е различна.

На каква цена е лечението, ако не съм осигурена?

Цените на лечение зависят от вида процедури и могат да варират. Съгласно действащото законодателство нямаме право да публикуваме ценоразпис на услугите в нашия сайт. За подробна информация можете да се свържете с нас по посочените начини.